Sametti on aivan omanlaisensa pehmeäpintainen kangas, jota on valmistettu Euroopassa tiettävästi ainakin keskiajalta lähtien ja jo kauan ennen sitä Lähi-idässä. Sametti tunnetaan perinteisesti myös kuninkaallisten valintana esimerkiksi juhla-asuissa sekä ainakin elokuvissa ja sarjakuvissa kuninkaallisten käyttämissä viitoissa. Tällä hetkellä samettia tuotetaan eri puolilla maailmaa. Erityisesti Turkki, Egypti, Kiina ja Intia ovat johtavia sametintuottajamaita. Myös Kongon demokraattinen tasavalta tunnetaan Kuba-sametistaan, joka on yksi kaikkein kalleimmista ja ylellisimmistä samettityypeistä.

Nimitys “sametti” viittaa itse asiassa kankaan kudontatapaan, eikä niinkään materiaalin, josta se valmistetaan. Samettia voidaan oikeastaan valmistaa mistä tahansa kuidusta. Kaikkein perinteisin samettiin käytetty materiaali on silkki, mutta nykyään puuvilla ja erilaiset synteettiset kuidut ovat huomattavasti yleisempiä materiaaleja samettia valmistettaessa. Samettia valmistetaan erityisellä laitteella, joka luo kaksi paksuuskerrosta yhdellä kerralla. Lopputuloksen aikaansaaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi. Ennen muinoin sametti valmistettiin käsin ja sen työläs valmistaminen teki siitä kalliin kankaan, johon lähinnä vauraalla väestöllä ja kuninkaallisilla oli varaa.

Sametikankaita on mahdollista värjätä ja ne imevätkin väriä sisäänsä tehokkaasti, jolloin lopputuloksena on hyvin syvä ja kaunis värisävy. Samettikankaissa yleisimpiä värisävyjä ovat tummansininen, punainen ja musta, mutta myös vihreä, violetti, ruskea ja monet muut värit toimivat hyvin sametissa.

Samettia käytetään hyvin monenlaisiin eri tarkoituksiin kuten kodintekstiileissä ja esimerkiksi huonekalujen vuoraamisessa sekä tyynyissä. Sametista tehdään myös vaatteita kuten housuja, pukuja ja liivejä. Muun muassa vakosametti on eräänlainen samettikangas, joka tunnetaan erityisen hyvin juuri housujen ja takkien kankaana. Sametti on yleisesti ottaen miellyttävä ja ylellinen kangas, joka tuntuu käsin koskettaessa aivan erityisen pehmeältä. Vaatteissa sametti on useimmiten juhlavampi valinta erikoistilaisuuksiin, mutta se soveltuu yhtä lailla myös päiväkäyttöön hieman siistimpänä vaihtoehtona.

Sametin ominaisuudet
Sametti on raskas ja kestävä kangas, joka loistaa himmeästi. Sen ominaisuudet riippuvat pitkälti siitä, mitä materiaalia kankaan valmistamiseen on käytetty. Esimerkiksi silkistä valmistettu sametti laskeutuu kauniisti ja sen pinta hohtaa, kun taas synteettiset sametit kuten viskoosista tai asetaatista valmistetut tekstiilit hohtavat voimakkaasti, mutta eivät ole yhtä kevyesti laskeutuvia kuin silkki, jota pidetään samettikankaiden ylellisimpänä materiaalina.

Sametin hoito-ohjeet
Sametin peseminen kannattaa suorittaa erityistä varovaisuutta noudattaen. Pintapuolinen siistiminen on parasta suorittaa pehmeällä harjalla harjaamalla, jolloin pöly irtoaa. Mikäli kankaassa on tahra, voi sitä yrittää poistaa varovasti lämpimään veteen sekoitetulla tiskiaineella siten, että saippuavettä painelee tahran kohdalta varoen, kunnes se katoaa. Luonnollisesti jotkut sametit ovat toisia herkempiä, jonka vuoksi yksittäisten tuotteiden pesuohjeisiin kannattaa tutustua huolella ennen kuin tahroja ryhtyy kankaasta pesemään pois omin nokkineen.