Viskoosimatoista on tullut viime aikoina erittäin suosittuja sisustuselementtejä, sillä viskoosista valmistettu matto auttaa helposti tuomaan kodin ilmeeseen ripauksen ylellistä tunnelmaa, mutta erittäin edulliseen hintaan. Jotta upea viskoosimattosi säilyisi käytössä kauniina pitkään, haluamme jakaa tässä artikkelissa muutamia vinkkejä siihen, miten onnistut huoltamaan viskoosimattoa mahdollisimman tehokkaasti.

Viskoosi materiaalina

Viskoosi (lyhenne CV) on muuntokuitu. Muuntokuiduilla tarkoitetaan aina teollisesti valmistettuja tekstiilejä, vaikka täysin teollisista kankaista poiketen niiden valmistuksessa käytetyt raaka-aineet ovat peräisin luonnosta. Viskoosin käyttötarkoitukset ovat varsin monipuoliset, jonka vuoksi siitä on tullut kaikkein yleisin muuntokuitu.

Viskoosia valmistetaan tänä päivänä monista eri puulajeista, kuten koivusta, kuusesta ja männystä. Sitä voidaan valmistaa myös eukalyptuksesta ja bambusta. Koska viskoosi muistuttaa ulkomuodoltaan silkkiä, sitä on kutsuttu vuosien saatossa tekosilkiksi. Muita yleisiä nimityksiä viskoosille ovat esimerkiksi raion ja chardonnet-silkki.

Viskoosi on suosittu materiaali nimenomaan vaateteollisuudessa. Siitä valmistetaan viskoosimattojen lisäksi muun muassa peittoja, verhoja, lakanoita, puseroita, mekkoja, takkeja, alusvaatteita ja housuja. Se on silkkiä joustavampi ja lujempi kangas, jonka vuoksi sitä käytetään monissa vaatteissa ja kankaissa silkin jäljitelmänä, mutta paranneltuna versiona.

Viskoosimatolla on materiaalina monia hyviä puolia. Ensinnäkin siitä valmistetut matot ovat silkkimäisen kevyitä ja ihanan pehmeitä. Tämän vuoksi tyylikäs viskoosimatto tuo hetkessä ylellistä tunnelmaa huoneeseen kuin huoneeseen. Lisäksi ne ovat moniin luonnonkuituihin verrattuna huomattavasti edullisempia, ja tästä syystä voitkin löytää loistavia tarjouksia erilaisista viskoosimatoista Trendcarpetin laajasta valikoimasta.

Lisäksi viskoosi imee materiaalina tehokkaasti kosteutta. Samaisen imukykynsä vuoksi viskoosimatto ei sähköisty toisin kuin monet luonnonkuiduista valmistetut matot. Tämän ansiosta niin lapset kuin kodin lemmikit voivat temmeltää viskoomattojen päällä ilman että ilmassa kipinöi – kirjaimellisesti!

Viskoosimatto kestää huollettuna pitkään

Yksi viskoosin parhaita puolia on se, että materiaali on vahvaa ja väri pysyy intensiivisenä pesusta toiseen. Kun peset viskoosimattoa, noudata aina maton tuoteselosteen mukana tullutta hoito-ohjetta.

Vaikka viskoosimatto on materiaalina erittäin kestävä ja joustava, sen puhdistuksessa kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja. Ensinnäkin viskoosia kannattaa käsitellä pesun ja puhdistuksen aikana varoen, ja usein matolle voidaan suositella kuivapesua tai hellävaraista vesipesua. Pesuun riittää mieto saippua ja matto kannattaa aina puhdistaa käsin eikä pesukoneessa.

Kun matto on pesty, se kannattaa kuivattaa aina siinä muodossa, kun sitä halutaan säilyttää. Näin ollen matto kannattaa kuivata aina levitettynä vaakatasossa. Jos ripustat maton esimerkiksi pyykkinarulle, ilmestyy maton keskelle tällöin ikävä viiru, jota on vaikea saada matosta pois kuivumisen jälkeen.

Pesujen välissä viskoosimatosta voi pitää huolta huolellisella imuroinnilla. Imuria ei kuitenkaan kannata vetää maton läpi liian voimakkaasti, ettei materiaali vaurioidu. Mattoa tulisi aina imuroida maton nukan suuntaan. Ennen imurointia voit helposti selvittää nukan suunnan painamalla käden maton pintaan ja siirtelemällä sitä hellästi suunnasta toiseen. Jos matossa on yksittäisiä tahroja, ne kannattaa poistaa varovaisesti saippualla ja vedellä puhdistaen – koko mattoa ei tarvitse tässä tapauksessa pestä.

Hellävaraisella käsittelyllä kaunis viskoosimatto säilyttää pehmeän ja kiiltävän pintansa pitkään. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että koska viskoosi on mattokuituna monia muita kuituja herkempi, se ei sovellu liian kovaan käyttöön. Tästä syystä paras paikka viskoosimatolle on esimerkiksi vähemmän käytetty huone tai vaikkapa oma makuuhuone.