Satiini on sileä ja hieman kiiltävä kangas, joka saadaan aikaan erityisellä tekstiilin punontatekniikalla. Prosessin aikana punottu materiaali syötetään kuumien sylinterinmuotoisten painojen läpi. Satiinin valmistamisessa käytettävä punontatekniikka poikkeaa monesta muusta kankaasta, sillä siinä missä tavallisessa kankaassa kude- ja kierrelankoja kulkee yksi yli ja yksi ali, punotaan satiini siten, että neljä menee yli ja yksi ali. Näin kudelangoissa on vähemmän ristikkäisyyttä ja juuri näin saadaan aikaan satiinille tunnusomainen kiiltävä pinta. Satiinikankaita on olemassa melkeinpä kaikkia mahdollisia värejä. Aivan erityisen klassisia värejä satiinissa ovat musta, punainen ja sininen, mutta eri tarkoituksissa on mahdollista nähdä yhtä lailla mitä tahansa muita väriä.

Useimmiten satiinikankaan valmistamisessa käytettäviä kuituja ovat silkki, puuvilla, villa ja myös synteettiset materiaalit kuten polyesteri tai asetaatti, joiden käyttämisen myötä kankaan hinnasta saadaan jonkin verran edullisempi. Termi “satiini” viittaa kankaan valmistamistapaan ja myös tällä valmistusmenetelmällä syntyvään kankaaseen. Alunperin satiinia valmistettiin pelkästään silkkiä käyttämällä ja ensimmäisen kerran sitä tiedetään valmistettaneen 1100-luvulla Kiinassa. Harva tietää, että kiinalainen satamakaupunki nimeltä Zayton oli paikka, josta satiinia ryhdyttiin kuljettamaan muualle maata ja myöhemmin myös maata, on antanut nimen “satiini” tälle kankaalle. Satiinin saapuminen Eurooppaan oli merkittävä tapahtuma, sillä monet ihastuivat oikopäätä sen sileyteen ja siitä ryhdyttiinkin valmistamaan monenlaisia juhlavia asuja. Satiini on ylellisyydessään verrattavissa silkkiin.

Satiinia on mahdollista käyttää hyvin monenlaisiin eri tarkoituksiin. Aivan erityisen suosittu valinta se on erilaisten juhlamekkojen valmistamiseen, hääpukuihin, alusvaatteisiin ja myös lakanoihin. Satiinin parhaimpia ominaisuuksia on sen uskomaton sileys, joka saa sen näyttämään todella siistiltä ja juhlavalta. Satiini laskeutuu upeasti esimerkiksi juhlamekossa, jonka vuoksi se soveltuukin myös pitkähelmaisten mekkojen materiaaliksi. Satiini ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin kangas käsitellä, sillä sen ainutlaatuinen punontatekniikka tekee siitä hieman hankalan ommeltavan. Lisäksi satiini on herkkä kangas, joka ei laadukkaanakaan kestä loputonta pesua.