Syksyn ja talven tullessa kiinnitetään huomiota myös kankaissa niiden säänkestävyyteen, erityisesti vaatetuksessa, mutta myös muissakin mahdollisissa paikoissa joissa tekstiiliä käytetään, kuten vaikkapa kalusteiden suojaamiseen syksyllä sateelta ja talvella lumelta sekä pakkaselta.

Nykyaikaisia todella pitkälle kehitettyjä kankaita on paljon ja niillä onkin monia erilaisia ominaisuuksia, kuten säädellä lämpötilaa, vastustaa likaa, sadetta tai tuulta. Kehitteillä on kokoajan parempia kankaita joista valmistetaan niin aikuisten kuin lastenvaatteet.

Suomessa varsinkin syksyn saapuessa ja talven ollessa jo lähellä on kiinnitettävä varsinkin vaatetuksen osalta huomiota käytettyihin materiaaleihin. Vuodenaikamme mahdollistavat monenlaiset erilaiset sääolosuhteet jopa saman päivän aikana, joten vaatteen kangas saattaa joutua kestämään vaihtelevia lämpötiloja, auringonpaistetta, sadetta, tuulta ja jopa lumisadetta. Tämä aiheuttaa sen että käytettäviltä kankailta vaaditaan paljon ja niitä kehitetään kokoajan paremmiksi.

Varsinkin alkusyksystä tarpeeseen tulevat erilaiset sateeseen tarkoitetut vaatteet, kuten sadetakit, viitat ja muut sadetta pitävät vaatteet. Sadevaatteet on valmistettu tavallisesti polyuretaanista eli muovista ja ne pitävätkin erittäin hyvin sateen loitolla, mutta ongelmaksi voi muodostua se etteivät sadevaatteet hengitä kovinkaan paljon. Kun kaivataan enemmän ominaisuuksia, kuten se että takki pitää niin tuulta, sadetta kuin säätelee myös lämpöä ja hengittää, on tarjolla paljon erilaisia kehitettyjä kankaita joilla on saatu aikaiseksi paljon ominaisuuksia sisältäviä vaatteita. Ominaisuuksia saadaan niin kankaasta itsestään kuin myös erilaisista pinnoitteista joiden tarkoitus on tehdä vaatteesta veden- ja tuulenpitävä.

Talven tullessa taas pääpaino on kankaan ja vaatteen materiaalin lämmittävyydessä. Suomen lämpötilat voivat laskea koko maassa usein talven aikana -10 ja -20 asteeseen ja satunnaisesti jopa alle tämän, joten vaatteen on oltava lämmin. Talvivaatteissa on usein ideana panostaa niin päällimmäisen kankaan laatuun ja kestävyyteen, lämpimään vuoreen sekä hyvään sisäkankaaseen jotta vaate olisi mahdollisimman käyttöä kestävä ja miellyttävä. Erilaisiin talviurheilulajeihin on saatavilla nimenomaan näille lajeille kehiteltyä vaatetusta joissa on todella panostettu erilaisiin kankaan ja itse vaatteen ominaisuuksiin.

Välikerrokset ovat tärkeitä niin syksyllä kuin talvellakin ja niitä valmistetaan monista erilaisista materiaaleista. Syksyyn voisi ajatella sopivan hengittävät ja kosteutta poistavat väliasut, kuten erilaiset tekniset trikoot jotka toimivat usein asuina itsessään, joten useampia vaatekerroksia ei tarvita.

Talvella taas esimerkiksi merinovillat tai muut villaiset alusasut voivat olla tarpeen, varsinkin jos on tarkoitus viettää pitkiä aikoja ulkona tai vaikkapa jotain talvista urheilua harrastaen. Talvella urehillessa kannattaa vaatteen ominaisuuksissa ottaa huomioon myös muut asiat kuin pelkkä lämmön tuottaminen, sillä monesti se ei ole se tärkein ominaisuus ja saattaa jopa aiheuttaa liiallista lämmöntuotantoa ja hikoilua. Joskus varsinkin talvella urheillessa on tärkeämpää valita sellaisesta materiaalista valmistettu kerrasto joka hengittää ja poistaa kosteutta ja valita taas päällysmateriaalit sen mukaan mitä urheilua on harrastamassa.

Erilaisia vaatteita ja erilaisia materiaaleja löytyy uskomattoman suuri määrä ja kankaita kehitellään jatkuvasti lisää. Nykyään on kehitetty myös niin sanottuja älykankaita jotka säätelevät kehon lämpötilaa esimerkiksi älypuhelimen avulla. Kankaat kehittyvät siis jatkuvasti. Syksyyn ja talveen sopivia varusteita hankkiessa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, mikäli ei ole täysin varma minkälaiset varusteet itselle ovat parhaat.