Pellava on yksi maailman vanhimpia tekstiileitä. Se on kangasta, joka on kudottu pellavakasvin kuiduista. Nämä kuidut ovat hyvin vahvoja, mutta voivat helposti vahingoittua keräämisen aikana. Tämän vuoksi pellavan poimimiseen on kehitetty erityisiä tekniikoita. Kun kasvin varret on kerätty, ne täytyy perata, joka tapahtuu useimmiten käyttämällä varsien ulkokuorta syöviä bakteereita. Pehmeät kuidut, joita tässä prosessissa kerätään sivuun, punotaan pitkiksi langoista, joista voi sitten kutoa kankaita. Termiä “pellava” käytetään erilaisista ja eri painoisista kankaisa, jotka koostuvat 100% pellavakuidusta.

Pellavan ominaisuudet
Pellava on hyvin hengittävä kangas löysän punonnan ansiosta, jonka vuoksi se on mitä mainioin tekstiili kesäisin. Materiaali on sävyltään yleensä luonnonvalkoinen, mutta kuidut imevät sisäänsä tehokkaasti myös väriaineita, jonka vuoksi pellavaa voi hyvin myös värjätä mitä moninaisimmin eri värein. Se on lisäksi hyvin vahva, kevyt ja kestävä kangas, joka ei veny pitkänkään käytön aikana. Kädellä tunnusteltaessa pellava on melko pehmeäntuntuinen, mutta samalla jykevä tekstiili.

Pellavan hoitaminen
Jokaisen pellavaa sisältävän tekstiilin kohdalla on syytä tarkistaa pesuohjeet erikseen. Yleisesti ottaen pellavakankaita voidaan kuitenkin pestä koneessa 40 asteessa hellävaraisessa ohjelmassa tai erityisessä pellavalle suunnatussa ohjelmassa. Oikein käsiteltynä pellavakankaat voivat kestää jopa vuosikymmeniä ja joskus kodeissa näkeekin esimerkiksi pellavasta valmistettuja keittiöpyyhkeitä, jotka ovat kestäneet sukupolvesta toiseen.