Merinovilla on peräisin tietystä lampaasta, jonka rodun nimi on juurikin Merino. Alunperin tämä lammasrotu on peräisin Espanjasta ja se tunnetaan aivan erityisen pehmeästä, hienosta, kiharasta ja lyhyestä villastaan. Villakuidun paksuus vaihtelee 14,5 ja 23,5 mikrometrin välillä siinä missä esimerkiksi ihmisen hius on 30 mikrometrin luokkaa. Näin ollen kyseessä on todella hieno karva, jonka ansiosta siitä voi valmitaa uskomattoman pehmeitä villatuotteita. Merinovillaa pidetään yleisesti ottaen laadukkaampana villana ja sitä käytetään usein esimerkiksi peitoissa ja vaatteissa. Esimerkiksi merinovillasta valmistetut huivit ja hatut ovat suosittuja.

Merinovillan ominaisuudet
Merinovilla on tehokas eristäjä ja lisäksi kaikkien muiden villojen tavoin myös merinovilla säännöstelee ruumiinlämpötilaa kätevästi siten, että se tarjoaa lämpöä ilman liiallista kuumottamista. Lisäksi villa poistaa iholta kosteutta ja hylkii jonkin verran myös ulkoa tulevaa kosteutta, jonka ansiota merinovillasta valmistetut vaatteet eivät tunnu märiltä kevyessä tihkusateessakaan. Merinovilla on luonnostaan tulta hylkivä materiaali. Lisäksi se on hypoallergeeninen, jonka vuoksi sitä voi suositella esimerkiksi allergioista tai herkästä ihosta kärsiville. Luontaisen elastisuutensa ansiosta merinovillaa voi venyttää ilman, että se menettäisi alkuperäistä muotoaan. Merinovilla tuntuu kädellä koskettaessa hyvin pehmeältä villakuitujen hienouden ansiosta.

Merinovillan hoito-ohjeet
Merinovillasta valmistettuja tuotteita ei kannata pestä liian, sillä se on turhaa. Villassa on luontainen suojaava kerros, joka pitää tahrat ja tuoksut ainakin jonkin aikaa loitolla. Mikäli tekstiilin haluaa kuitenkin puhdistaa, kannattaa se hoitaa kuivapesulla.