Koronavirus on lyönyt laajudellaan ja sivutuotteillaan ällikällä aivan jokaisen. Tuskin monikaan olisi vielä vuoden 2020 alussa osannut kuvitella, että pian katukuvaa värittäisivät monenlaisissa väreissä kiiluvat kasvomaskit, joiden tarkoitus olisi kuitenkin kaikkea muuta kuin kosmeettinen.

Siinä missä kasvomaskit ovat aikaisemmin olleet lähinnä tiettyihin pukeutumisgenreihin kuuluva statement-vaate tai suurkaupungeissa terveydellisistä syistä käytettävä suojakeino, ovat ne viimeistään koronapandemian alettua rantautuneet aivan tavallisten ihmisten käyttöön ja myös Suomen kaduille. Tämä on saanut monet vaikean pohdinnan eteen: millaisen maskin sitä valitsisi? Siinä missä kysymys saattaa ensin tuntua hölmöltä, kun siihen paneutuu tarkemmin, huomaa pian sen olevan täysin aiheellinen – vaihtoehtojahan on yllin kyllin! Mikä niistä on sitten se paras ja oikea maski? Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Suuri osa kuitenkin päätyy ekologiseen ja edulliseen kangasmaskiin. Inspiraatiota kauniisiin maskidesigneihin voit hakea vaikkapa BGA n nettisivujen inspiraatio-osuudesta.

Toimiiko kankainen kasvomaski?

On luonnollista, että oikeaa kasvomaskia valitessa mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä. Moni haluaa valita sen kaikkein toimivimman maskivaihtoehdon suojatakseen itseään koronavirustartunnalta, mutta kannattaa muistaa, että myös muiden suojaamisella on maskin valitsemisessa suuri merkitys. Jokaisella maskilla on hieman eri ominaisuudet. Siinä missä kertakäyttöinen maski lienee ominaisuuksiltaan tehokkain, on se hintaluokaltaan kaikkein heikoin vaihtoehto, sillä sen toimiva käyttöaika on vain pari tuntia ja hinta on kallis. Se kuitenkin suojaa tehokkaasti niin käyttäjäänsä kuin muitakin hänen ympärillään. Mikäli tällaista maskia on käytetty liian pitkään tai mikäli se on puettu kasvoille väärin, aiheuttaa se kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kankainen maski on loppujen lopuksi pitkällä tähtäimellä kaikkein paras, ekologisin ja kestävin valinta. Maskin voi pestä tai keittää, minkä jälkeen se on jälleen valmis käytettäväksi. Se on siis myös taloudellisin vaihtoehto. Moni pitää kangasmaskeissa myös niiden variaatioista: niitä on saatavilla useita eri malleja ja designeja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman. Tyylikkäin fashionista kerää itselleen useita maskeja eri väreissä ja valitsee niistä asuunsa sopivimman tehden samalla myös tyylikkään ja muodikkaan asennevalinnan. Kun maskin liittää saumattomasti asuunsa, on se tyylikäs ja kaunis asuste siinä missä vaikkapa laukkukin. Huomionarvoista on se, että kankaisia maskeja voi tehdä myös itse. Ohjeita kangasmaskin tekoon voit löytää vaikkapa internetistä. Saatat yllättyä, kuinka helppoa se onkaan! Tämä on myös oiva keino saada esimerkiksi ompelusta yli jääneet jämätilkut hyötykäyttöön – eikö tilkkutäkkimainen maski kuulostakin aika siistiltä? Kankaiset maskit tarjoavat lähes loputtomasti mahdollisuuksia, ja ne tekevät maskin käytöstä lähes hauskaa. Valitse siis itsellesi sopivin ja huumaudu maskeista jo tänään.