Hamppu on luonnonmukainen tekstiili, joka on nimensä mukaisesti peräisin hamppukasvista nimeltä cannabis sativa. Kyseessä on hyvin vahva ja pitkä kuitu, jota voi punoa langaksi ja myös sekoittaa muihin kuituihin. Koska hamppu ei vaadi kasvaakseen minkäänlaisia lannoitteita tai muita kemikaaleja, on se todella ympäristöystävällinen ja ekologinen kuitu.

Hampun käyttäminen vaatteissa ei ole mikään uusi ilmiö, sillä hampusta on valmistettu kankaita jo tuhansien vuosien ajan. Jopa noin 8000 eaa. ajalta on löydetty hautoja, joissa on merkkejä hamppukankaista. Hamppua käytettiin kankaissa erityisesti Lähi-idässä ja Kiinassa, joissa siitä valmistettiin köyttä, kanvaaseja maalaukseen, purjehduskankaita, säkkejä ja paperia.

Hampun ominaisuudet
Hamppukankaat ovat hyvin vahvoja ja kestäviä. Puhdas hamppu muistuttaa hyvin paljon pellavaa, josta tehdään pellavatekstiilejä. Hamppu tuntuu kädellä tunnusteltaessa melko karhealta, röpelöiseltä tekstiililtä. Hampun karheudesta huolimatta tekstiili on hypoallergeeninen ja luonnollinen, jonka vuoksi sen ei pitäisi ärsyttää ihoa useimpien ihmisten kohdalla. Useat eri testit ovat osoittaneet, että hamppu tappaa bakteerit, jotka sen pintaan tarttuvat.

Tekstiilin hoito-ohjeet
Useimmiten hamppukankaasta valmistetut vaatteet ja muut tekstiilit on syytä kuivapestä, mikäli haluaa välttyä mahdolliselta kutistumiselta. Jos kankaassa on yksittäinen tahra, voi sitä yrittää pestä pehmeällä saippuavedellä hellävaraisesti. Kunkin hampusta valmistetun tuotteen kohdalla kannattaa tutustua erikseen sen pesuohjeisiin ikävien yllätysten välttämiseksi.