Olemme kankaiden ympäröimiä niin päivin kuin öisinkin. Meitä ympäröivät ylle pukemamme vaatteet ja iltaisin asetumme makuulle lakanoiden päälle ja vedämme päälle peiton. Istumme kankailla päällystettyjen huonekalujen päällä ja autonistuimet ovat niin ikään kankailla vuoratut. Osa kankaista on meidän itse valitsemiamme kuten vaatteet, joihin pukeudumme. On myös paljon tilanteita, joissa olemme tekemisissä tekstiilien kanssa, joihin emme itse voi välttämättä mitenkään vaikuttaa.
Arkeemme mahtuu hyvin monenlaisia eri kankaita ja tekstiilejä, mutta kaikki eivät välttämättä ole tietoisia siitä, että materiaalivalinnoilla voi olla positiivinen tai negatiivinen vaikutus terveyteemme. Monet ovat herkkiä erilaisille kemikaaleille. Jotkut saattavat esimerkiksi kärsiä atooppisesta ihosta tai muista iho-oireista, mutta niitä ei välttämättä osaa yhdistää tekstiileihin, vaan syypäätä haetaan esimerkiksi pesuaineista, lemmikkieläimestä tai vaikkapa ulkona paukkuvasta pakkasesta. On kuitenkin tosiasia, että monet kärsivät tekstiileistä, jotka eivät yksinkertaisesti tee omalle iholle hyvää.
Tekstiilien maailma
Ei ole kovinkaan kauan aikaa siitä kun ihmiset käyttivät lähes yksinomaan luonnonkuituja kuten villaa, kashmiria, puuvillaa, silkkiä, pellavaa ja hamppua. Kun katsoo tämän päivän vaatteissa käytettäviä materiaaleja, on lapuissa merkintöjä keinotekoisista tekstiileistä, joihin lukeutuvat esimerkiksi polyesteri, asetaatti, nylon ja akryyli. Paidat saatetaan käsitellä erikoisaineilla, jotta niistä saataisiin rypyttömiä tai tahroja hylkiviä.
Kaikki nämä tekniset kehitykset kankaissa tekevät elämästämme yksinkertaisempaa, mutta millä hinnalla? Kemiallisesti käsitellyt luonnolliset ja synteettiset kankaat ovat täynnä erilaisia myrkkyjä, joilla on haittavaikutuksia paitsi ihmisen itsensä terveydelle, myös ympäristölle, jossa elämme.
Seuraavaksi esitellään lista tekstiileistä, joita on syytä välttää kun se on mahdollista. Lisäksi esitellään tekstiilejä, joita voidaan pitää neutraaleina ja terveellisinä valintoina.
Myrkyllisimmät tekstiilit
1. Polyesteri on yksi haitallisimmista kankaista, mitä on mahdollista hankkia. Se on valmistettu synteettisistä polymeereistä, jotka on valmistettu alkoholin ja hapon sekotteista.
2. Akryylikankaat ovat polykrylonitriilejä ja saattavat aiheuttaa syöpää.
3. Viskoosi on kierrätettyä sellua, joka käsitellään erilaisilla kemikaaleilla kuten soodalla, ammoniakilla, asetonilla ja rikkihapolla, jotta se kestäisi tavallisen pesun ja kulumisen paremmin.
3. Asetaatti ja triasetaatti ovat selluloosina tunnetusta puukuidusta valmistettuja mateiraaleja, jotka käsitellään hyvin monivaiheisesti lopullisen tuotteen aikaansaamiseksi.
4. Nylon on valmistettu polttoaineesta ja usein se loppukäsitellään kemiallisesti siten, että siitä voi aiheutua ihoreaktioita.
5. Mikä tahansa kangas, jota mainostetaan sähköisyyttä poistavaksi, tahroja hylkiväksi, itsesiliäväksi tai jopa hyttysiä karkottavaksi. Monet tahroja hylkivistä ja itsesiliävistä kankaista on käsitelty teflonilla ja muilla kemikaaleilla.
Mitä on siis tehtävissä? Mikäli sattuu olemaan herkkä erilaisille kemikaaleille tai haluaa muuten vain mieluummin pukeutua terveyden kannalta parempiin materiaaleihin, voi omilla valinnoillaan pyrkiä vähentämään haitallisten tekstiilien käyttämistä. On kuitenkin huomioitava, että lähes kaikki kankaat, luonnonkankaat mukaan lukien, käsitellään kemikaaleilla jossain vaiheessa niiden valmistamisen aikana. Tästäkin huolimatta jotkut valinnat ovat parempia kuin toiset.
Yleisesti ottaen on suositeltavaa pyrkiä suosimaan seuraavia materiaaleja kankaissa:
- Puuvilla
- Silkki
- Pellava
- Hamppu
- Villa
- Kashmir
Mikäli mahdollista, pukeudu luonnonmukaisiin materiaaleihin. Useimmiten ne ovat huomattavasti hellävaraisempia kuin synteettiset kankaat, vaikka ne olisikin jollain tapaa käsitelty kemiallisesti.
Toisinaan kalliimpi hinta vaatteessa saattaa olla maksamisen arvoinen, mikäli vastineeksi saa aidosti puhtaan ja mahdollisimman vähän haitallisen tuotteen.