Pellavakangas on meille monelle tuttu kangas, joka tunnetaan erityisesti kodin tekstiilien kangasmateriaalin roolista. Pellavalla on myös vahva aseman historiassa, sillä pellavakankailla on vaatetettu monet suomalaiset viimeisten satojen vuosien aikana. Nykyään pellavakangasta näkee erityisesti kodin sisustuksessa, mutta myös vaatetuksessa. Lue lisää asiaa pellavasta ja pellavakankaista tästä artikkelista.

Pellava pähkinänkuoressa

Pellava on kasvi, joka kuuluu kasvien Linaceae-heimoon. Pellavaa löytyy kyseisestä kasviheimosta yli 300 erilaista lajia, jotka kasvavat eri puolilla maailmaa. Pellava ei missään nimessä ole uusi keksintö ihmisen historiassa, vaan se on yksi vanhimpia viljelyskasveja – jo antiikin kreikkalaiset tunsivat pellavan ja käyttivät sitä niin ravintona, kuin kankaiden valmistukseen. Pellavaa on viljelty vuosisatojen saatossa Suomessakin, mutta nykypäivänä pellavan viljely on Suomessa lähes olematonta, vaikkakin pikkuhiljaa kasvussa oleva ala.

Pellava on kasvina yksivuotinen, ja se kasvaa reilun metrin korkuiseksi. Sen kukat ovat vaaleasävyiset, aina valkoisesta vaaleaan siniseen. Pellavan siemenistä voidaan valmistaa niin elintarvikkeita kuin rakennusmateriaalejakin. Pellavaöljy on elintarvikkeena ravitsevaa ja täynnä Omega 3 -rasvahappoja. Pellavaöljyn lisäksi pellavasta tuotetaan elintarvikkeeksi muun muassa rouhetta sekä puhdistettuja siemeniä. Pellavaa suositellaan syötäväksi enintään kaksi ruokalusikallista päivässä. Pellavaöljyllä voidaan myös käsitellä esimerkiksi puisia huonekaluja, jolloin ne saavat kauniin kestävän ja kiiltävän pinnan. Niin sanottua pellavarivettä käytetään talojen ja kiinteistöjen rakentamisessa eristeenä niin ääniin, kuin lämpötilojen vaihteluihin.

Pellavan rooli nykypäivän tekstiilimaailmassa

Nykyään pellavalla ja pellavakankailla on hieman elitistinen maine tietynlaisena luksusmateriaalina. Pellava nähdään luultavasti sen takia luksusmateriaalina, että se on aitoa, luonnosta tulevaa materiaalia, eikä keinokuituista. Keinokuituisesta materiaalista tehdyt kankaat ovat nykyään halpoja ja yleisiä, kun taas oikeista luonnonmateriaaleista, kuten villasta ja pellavasta, valmistetut vaatteet harvinaisempia. Pellava on kuitenkin trendikäs materiaali, joten sen luksuskorvamerkki on todennäköisesti lievempi muutamien vuosien kuluttua.

Pellavakankaan ominaisuudet

Pellavakangas on todella kestävä materiaali niin vaatteisiin kuin muihin tekstiilikäyttötarkoituksiin. Hyvä esimerkki pellavan kestävyydestä on se, että laadukas pellavapyyhe saattaa kestää käytössä jopa useita kymmeniä vuosia – siis esimerkiksi läpi ihmisen työelämän! Pellava kuluu hitaasti, ja tulee oikeastaan paremmaksi kuluessaan. Siksi pellavaa käytetään aiemmin mainitun pyyhe-esimerkin lisäksi materiaalina sohvan päällisissä, keittiöpyyhkeissä, essuissa ja saunatuotteissa.

Yksi mielenkiintoisimpia pellavan ominaisuuksia liittyy siihen, miten se käyttäytyy erilaisten bakteerien kanssa. Pellavaa on aina pidetty hyvin hygieenisenä kangasmateriaalina, minkä vuoksi pellavaisia liinoja ja muita kangastarvikkeita käytettiin ennen vanhaan usein sairaaloissa. Pellavatekstiileillä onkin uniikki antibakteerinen ominaisuus, eli ne eivät levitä bakteereja yhtä paljoa kuin muut kankaat.

Vaikka pellava onkin kestävä materiaali, on sillä myös muutamia erityisesti huomioon otettavia ominaisuuksia. Pellava ei lähtökohtaisesti sovellu esimerkiksi koristeellisiin iltapukuihin materiaaliksi, sillä yksi pellavan ominaisuuksista on heikko taivutuksen kesto. Pellavainen kangas myös rypistyy huomattavasti synteettistä kangasta herkemmin.

Erityisesti kesäaikaan viileät materiaalit ovat äärimmäisen miellyttävä valinta pukeutumiseen. Koska pellava on luonnostaan hengittävä ja viileä materiaali, on pellavaisten vaatteiden kanssa mukava touhuta kuumilla kesäkeleillä niin sisällä kuin ulkona. Istuitpa sitten kotisi sohvalla nettiostoksia tehden, esimerkiksi etsimässä uudet piilolinssit netistä puhelimen avulla, tai ulkona oman pienen ja sievän puutarhan kimpussa kesähelteillä, niin pellava on paras valinta kotivaatteiden materiaaliksi.